Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Popularita pana Kalouska se blíží bodu mrazu

Jakou že má popularitu pan Kalousek? Blížící se bodu mrazu? Vzpomínám na hesla pravicových stran před volbami v r. 2010 do Poslanecké sněmovny, nesla v duchu STOP ZADLUŽOVÁNÍ. Co ale znamená "stop zadlužování" v praktickém životě? Pouze dvě cesty: (1) zvýšit daně (to pravice většinou dělat nechce, aspoň to říká, i když pár daní beztak zvedla), (2) snížit mandatorní aj. výdaje státního rozpočtu (takže třeba zavést regulační poplatky, snížit státní podporu u stavebního spoření apod.). Co z těch dvou cest je populární? NIC. Kdo začal skutečně nepopulárně škrtat? Kalousek. Hurá, máme viníka. Viníka snížení zadlužování ČR v době celosvětové hospodářské krize. "Podvodník jeden, pojďme ho ukamenovat!"

Popularita pana Kalouska se blíží bodu mrazuhttp://www.google.cz/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&

Nevím, co je horší - ministr, který je arogantní, neomalený, provokativní, nesympatický a dělá to, co většina lidí nerada slyší a vidí; nebo politik, který slibuje nasplnitelné - tedy, že sníží dluhy a přitom sníží daně a zvýší státní výdaje? Myslím, že už na to někdo v minulosti přišel, že perpetum mobile neexistuje. Ale bylo by to krásné, kdyby to tak fungovalo...  Kdy už lidé přestanou věřit na pohádky o oslíčkovi, který se otřese a bude dobře?
Je to asi to samé, jako kdyby přišel obézní člověk k "nesympatickému" doktorovi a ten mu řekl, musíte přestat jíst tučná jídla, začít jíst více zeleniny, bílkovin a potraviny s nízkým glykemickým indexem, abyste jednou neměl cukrovku, také budete muset začít trochu sportovat, stačí začít postupně, ale prostě počítejte s tím, že se trochu zapotíte. A ten člověk by si řekl, že se mu to moc nelíbí, že mu to přijde nepopulární a nespravedlivé. A tak by navštívil jiného tentokrát "populárnějšího" a "sympatičtějšího" doktora, který by mu řekl, že mu sice hrozí cukrovka, ale že mu předepíše nějaké léky jako prevenci proti cukrovce. Budou zdarma, pojišťovna je zaplatí a regulační poplatky se už taky neplatí. Stejný princip analogicky platí, pokud jde např. o důchody. 

Nejsou voliči populistických a slibotechnických stran "obézní dospělí", co ještě stále věří na pohádku, že jejich problém s nadváhou vyřeší zázračná pilulka? Já měl rád v dětství tu od Erbena o živé vodě.
Od přibližně 20 - 25 let věku začne průměrný občan ČR žít tzv. produktivní život, přitom se špatně stravuje, žije ve stresu, nerelaxuje, nehýbe se. Co se asi stane? Jednoho dne se probudí jako vždy, ale najednou jako by zázračně zjistí, že má o pár kilo víc než kolega, který "měl to štěstí a narodil se jako hubený". A protože měl to štěstí, tak může sportovat, lépe se stravovat, méně se strestovat a relaxovat... Bla bla, bla bla... Kdo za to může? Genetika, zaměstnavatel, sousedé, absence hezkého parku v okolí, "já jsem prostě takovej" atd atd a pak také, nezapomeňme na Kalouska a další politiky, kteří se nám zrovna hodí do krámu.
A co ty důchody? Kdo za to může, že na ně není? To, že vlastně ještě vůbec nějaké jsou... Být tady Bismarck, tak se důchodů většina lidí ani nedožije. Taky řešení. A přitom byl Bismarck celkem úspěšný politik - měl slušné rozpočty. Je to vlastně pořád stejný příběh. Od těch 20 - 25 let je důležitá kariéra, porovnávání se s lidmi v okolí, vidět všechno možné i nemožné, udržet si krok v životní úrovni, mít nové auto, být 1 - 2krát ročně na dovolené (a proč cestovat po Čechách, to je pro socky...) - a kdyby na to náhodou někdy nebylo, tak to vezmeme na dluh (kreditku jsme dostali zdarma v Tescu, bylo to jednoduchý, stačil jeden podpis), hlavně, aby nikdo nepoznal, že na to nemáme (to se nenosí, co by si o tom pomysleli ti odnaproti, ti, co na to taky nemají)... tohle ještě podpoří tu nadváhu, ale hlavně za 20 - 30 - 40 let nějak nebude na důchod. A kdo za to bude moct? Kalousek nebo Babiš? 
Je zase pravda, že to je řešení tak trochu samo o sobě - určitý životní styl, který způsobuje to, že infarkt a mozková mrtvice jsou nejčastjší příčiny úmrtí, vlastně pomáhá s "řešením" důchodové otázky. Je to vlastně takové autořešení. Hezky jsme si to vymysleli. 
Shrnuto a podtrženo: Čemu vlastně věříš? Oslíčkovi, který se otřese, ubrousku, který se prostře, živé vodě, Dlouhému, Širokému, Bystrozrakému, Kalouskovi, Babišovi, Bělobrádkovi, Schwarzenbergovi, Machovi, nebo snad Zemanovi či Sobotkovi...? Nebo sám sobě? Protože, jestli ne sám sobě, pak už zbývají pouze ti předchozí. A to je vlastně směšné a smutné...

Autor: Petr Pecina | neděle 6.7.2014 21:04 | karma článku: 16,10 | přečteno: 1477x
  • Další články autora

Petr Pecina

Je tu r. 22. Look up!

Rok 2022 bude dost možná jeden z nejnáročnějších roků z ekonomického hlediska za posledních několik desítek let. Přeji všem hodně zdraví a štěstí. Ale nezapomeňme, že štěstí přeje připraveným.

31.12.2021 v 23:52 | Karma: 6,46 | Přečteno: 192x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

O tom, jak koronavirus SARS-CoV-2 odhalil naše charaktery

Říká se, že peníze kazí charakter. Nesouhlasím s touto myšlenkou. Myslím si, že peníze charakter nekazí. Charakter je, nebo není. Peníze jej odhalují. A podobně zafungoval i kontakt člověka s koronavirovou krizí.

12.8.2021 v 18:00 | Karma: 32,01 | Přečteno: 2343x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Formy finanční kompenzace škod... aneb tak trochu o pokrytectví státní pomoci

Dobrý učitel je k nezaplacení. A člověk na dobré učitele s vděčností vzpomíná celý život. Měl jsem to štěstí jich poznat několik. Nemohu tedy souhlasit, že škola toho do praxe moc nenaučí. V mém případě to neplatilo.

29.6.2021 v 0:37 | Karma: 12,20 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Kdybychom to věděli...

Kdybychom před rokem mohli vidět to, co je dnešní každodenní realitou, udělali bychom něco jinak? Každý jeden z nás? Zkusme si to představit.

10.3.2021 v 13:06 | Karma: 9,29 | Přečteno: 305x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Roušky jsou pouze pro ovce. Opravdu?

Dřív než přistoupím k otázce roušek, musím Vás - ač nerad - upozornit na jednu velice nepříjemnou věc. Rozmohl se nám tady takový nešvar:

10.9.2020 v 13:35 | Karma: 33,94 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5464x
Podnikatel ve finančním sektoru, finanční poradce, školitel v oblasti osobního rozvoje a finanční gramotnosti, otec tří dětí.