Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je vlastně Miloš Zeman českým prezidentem?

Kdo zná moje názory a postoje, ví, že nejsem volič Miloše Zemana. Jeho způsob prezidentování v mnoha ohledech kritizuji a s některými jeho rozhodnutím zcela nesouhlasím. A proto si opakovaně od 26. ledna 2013 kladu jednu otázku:

Jak je možné, že 2.717.405 voličů dalo tehdy hlas panu Zemanovi? Vždyť jeho kampaň byla plná podpásových útoků, vždyť doteď není zcela jasné, jak byla financována, vždyť zde byly zkušenosti s rozhodnutími p. Zemana z dob opoziční smlouvy atd atd (bylo by to na samostatný článek). I přesto jiné hodnoty převážily. 

V pondělí jsme si s kolegy po práci krátce povídali o té aféře s udělováním státních vyznámenání a přišla řeč i na tu otázku, na kterou od dob zvolení Zemana prezidentem hledám a občas nacházím odpovědi. Tentokrát onu otázku vyslovila kolegyně. A hned můžete začít porovnávat a klást si další otázky - např.: Co chybělo Karlu Schwarzenbergovi, aby získal o 476.235 hlasů více? Byla řeč třeba o rétorických schopnostech obou kandidátů, a to je poměrně důležitá kompetence pro prezidentského kandidáta. V té souvislosti se mě jeden z kolegů zeptal, zda jsem viděl projev Miloše Zemana 28. října ve Vladislavském sále. Mluvil o tom, že v tom projevu Miloš Zeman předvedl opravdu dobrý výkon a ať se na to jako člověk, který dělá přednášky o tom, jak vést veřejný projev, podívám. Tak jsem si ten projev dnes pustil a získal jsem při tom odpovědi hned na několik dalších otázek, nejen na tu, která je v nadpise, ale i na jiné: Jak je možné, že máme ministrem financí člověka, který je při mnoha svých rozhodnutích v konfliktu zájmů? Jak je možné, že lidé odpustí prezidentovi vulgarismy ve veřejném projevu, "virózu" u korunovačních klenotů, čerpání důkazů pro své argumentace z nenalezitelných článků apod.? Jak je možné, že si prezident vybere za svého mluvčího pana Ovčáčka? Jak je možné, že premiér oslovuje své přátele na konferenci Strany evropských socialistů "dér frenc". Jak je možné, že se občas ve veřejném životě objeví lidé, kteří možná přijdou se zajímavou myšlenkou, ale brzy o nich už neslyšíme?

Nabízím Vám k diskuzi docela prostou odpověď a podotýkám, že ji naprosto nikomu nevnucuji: Ti ostatní, konkurenti současných nejvýše postavených politiků, jejich kritici, prostě postrádají něco, co tito politici jednoznačně mají...

...až na tu angličtinu pana Sobotky, se musí nechat všem třem výše podotknutým jedno: oni prostě umí mluvit bravurně o tom, co voliči rádi slyší, alespoň podstatná skupina těch, co přijdou k volbám. A také - umí přesvědčovat efektivním způsobem. A přesvědčování k vrcholové politice patří. 

Mně jsou sice sympatické jiné osobnosti, ale musím být férový: Porovnejme si energičnost, přesvědčivost a sílu projevu pana Schwarzenga, pana Horáčka, pana Macha, pana Fialy, pana Hudečka, pana Svobody a dalších s projevy pana Klause, pana Babiše a pana Zemana. (Teď mi ještě naskočil třeba pan Bém... ten se sem taky vlastně hodí.) Záměrně jsem nezmínil pana Sobotku, neboť si osobně vůbec nejsem jistý, že je jeho politická budoucnost dvakrát růžová, a to právě kvůli tomu nejpodstatnějšímu, co s veřejným vystupováním souvisí. 

Proč je vlastně Miloš Zeman českým prezidentem? Proč Václav Klaus si v novodobé historii ČR vybudoval možná nejúspěšnější politickou kariéru? Proč v každém možném průzkumu veřejného mínění vyhrává hnutí ANO? Co spojuje Zemana, Klause a Babiše? Naprosto jednoznačně: jejich vystupování je nepřehlédnutelně sebevědomé, někdy možná až arogantní, někdy sebestředné, ale především sebejisté. Jsou to lidé přesvědčeni o své pravdě a pokud zapochybují, pak to umí excelentně zakrýt. 

Bohužel, jak se potvrzuje, voliče až tak nezajímají hodnoty jako je skromnost, pokora, upřímnost, pravdomluvnost, láskyplnost, slušnost, čestnost apod. Lidé chtějí, aby jim vládnul člověk, který bude za ně rozhodovat. Sice lidi nikdy nebudou spokojeni 100 %ně s politickými rozhodnutími a vždycky to u piva zkritizují, ale sami by v dané situaci být nechtěli. "Kdybych tam byl já, udělal bych...," se sice hezky říká, ale hůř dokazuje. 

Skutečně složitá rozhodnutí vyžadují sílu a sebejistotu. A tu by měl politický kandidát a tedy i politik mít. A měla by být naprosto zřetelná z každého jeho slova, z každé jeho věty, z jeho intonace a postoje. (Zavzpomínejme na nezapomenutelnou intonaci pana Bárty.) Je možné také postřehnout, že ti nejúspěšnější politici se vůbec nebáli toho, co si o jejich rozhodnutích budou myslet voliči. A v konečném důsledku to vypadá, že se jim tento jejich postoj nakonec velmi vyplatil. 

Vypadá to tedy tak, že je vedlejší, zda kouříte či sportujete, zda se umíte upravit, nebo si (třeba i záměrně) nesprávně uvážete kravatu, je vedlejší, koho potopíte, nebo odměníte, je vedlejší, zda po večerech přemýšlíte, jak snížit nezaměstnanost, jak udělat svět mírovější nebo jak dát najíst dětem umírajícím hlady nebo jak zabránit orgánové turistice v Číně, nebo zda Vám to je úplně jedno a řešíte pouze to, jestli budete zvolen/a i v příštích volbách. Důležité je, zda tím, jak se prezentujete navenek, přesvědčíte ostatní. A ti nejlepší v přesvědčování svým konkurentům ukazují i to, že se to dá trénovat, že je možné se v tom zlepšovat. A dokonce ukazují, že zlepšovat se není pouze možné, ale že je to dokonce nezbytně nutné. 

Takže, milí protikandidáti: až budete při svých projevech usínat, popíjet, přešlapovat, pochybovat, zakoktávat se, nudit, používat nesrozumitelné, nejednoznačné, složité a komplikované věty, zesměšňovat, když Vám dojdou argumenty, až budete trochu či více trapní, ale budete si říkat, že stačí upozornit na nějaké důležité hodnoty a zbytek lidé přeci musí pochopit, uvědomte si, že tohle prostě nestačí. A není to proto, že by voliči byli povrchní, nebo neinteligentní, je to proto, že Vy nejste dostatečně dobří v tom, jak svojí PRÁCI děláte, nejste dostatečně kompetentní a dostatečně houževnatí. V tom lepším případě... zatím.

Já sice budu vždy volit podle programu politické strany a shody s mými hodnotami, postoji a názory a ne podle toho, jak kdo je bravurní v rétorice. Sice už nyní vím, že Miloše Zemana, pokud se rozhodne kandidovat v příštích prezidentských volbách, volit určitě nebudu. Nejenže v tomto případě vůbec nejde o mé volební postupy, ale navíc mě celkem štve, když vidím skutečně kvalitní lidi, kteří by snad chtěli být politiky a mohli by být i velmi kvalitními politiky, ale chybí jim přesvědčivost a nejsou ochotni a s to se překonat a zlepšit se v tom, co je pro politika základní kompetencí. 

Takže k té nejdůležitější otázce: Proč je vlastně Miloš Zeman českým prezidentem? Odpověď je zcela prostá: Protože se nenašel nikdo, kdo by ho dokázal porazit!! A jestli se už dnes připravují někteří, jak mu to natřou v dalších volbách, pak by měli začít skutečně makat na sobě. A to platí i pro šéfy politických stran: Možná byste se měli více zabývat zdokonalením svých schopností být politikem, než se soustředít na to, jak sesadit svého konkurenta. Tenhle národ nepotřebuje "antizemany", "antibabiše", "antiklause", "antibémy" - tenhle národ potřebuje skutečné osobnosti, skutečné politiky. 

Autor: Petr Pecina | čtvrtek 3.11.2016 22:51 | karma článku: 39,00 | přečteno: 4797x
  • Další články autora

Petr Pecina

Je tu r. 22. Look up!

Rok 2022 bude dost možná jeden z nejnáročnějších roků z ekonomického hlediska za posledních několik desítek let. Přeji všem hodně zdraví a štěstí. Ale nezapomeňme, že štěstí přeje připraveným.

31.12.2021 v 23:52 | Karma: 6,46 | Přečteno: 192x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

O tom, jak koronavirus SARS-CoV-2 odhalil naše charaktery

Říká se, že peníze kazí charakter. Nesouhlasím s touto myšlenkou. Myslím si, že peníze charakter nekazí. Charakter je, nebo není. Peníze jej odhalují. A podobně zafungoval i kontakt člověka s koronavirovou krizí.

12.8.2021 v 18:00 | Karma: 32,01 | Přečteno: 2343x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Formy finanční kompenzace škod... aneb tak trochu o pokrytectví státní pomoci

Dobrý učitel je k nezaplacení. A člověk na dobré učitele s vděčností vzpomíná celý život. Měl jsem to štěstí jich poznat několik. Nemohu tedy souhlasit, že škola toho do praxe moc nenaučí. V mém případě to neplatilo.

29.6.2021 v 0:37 | Karma: 12,20 | Přečteno: 312x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Kdybychom to věděli...

Kdybychom před rokem mohli vidět to, co je dnešní každodenní realitou, udělali bychom něco jinak? Každý jeden z nás? Zkusme si to představit.

10.3.2021 v 13:06 | Karma: 9,29 | Přečteno: 305x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Roušky jsou pouze pro ovce. Opravdu?

Dřív než přistoupím k otázce roušek, musím Vás - ač nerad - upozornit na jednu velice nepříjemnou věc. Rozmohl se nám tady takový nešvar:

10.9.2020 v 13:35 | Karma: 33,94 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5464x
Podnikatel ve finančním sektoru, finanční poradce, školitel v oblasti osobního rozvoje a finanční gramotnosti, otec tří dětí.