Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem se během roku stal tak trochu realitním makléřem.

Aniž bych o to stál, nebo to snad byl můj cíl, za poslední rok jsem si vyzkoušel, v čem spočívá předmět realitní činnosti. A to se vším všudy.... 

...s vyhledáním zájemce o koupi či prodej, s návrhem smluvní dokumentace a s vyřízením vkladů na katastru. 

Více než deset let se živím výhradně finančním poradenstvím a pomáhám tedy klientům i při výběru vhodného financování pořízení nemovitosti. Setkávám se v takové situaci celkem běžně s tím, že je klient při koupi nemovitosti pod nemalým tlakem. Přeci jen většina lidí neobchoduje s nemovitostmi denně. 

Když jsem si před šesti lety kupoval byt, měl jsem jednu podstatnou výhodu: věděl jsem, jak probíhá vyřízení hypotečního úvěru a mohl jsem se soustředit pouze na výběr nemovitosti. I tak to nebyla úplně jednoduchá záležitost. Takže mám pro situaci klientů, kteří kupují nemovitost, velké pochopení. 

Před přibližně rokem a půl jsme se s manželkou rozhodli, že bychom se chtěli přestěhovat do většího, ujasnili jsme si zcela přesně, jak má naše nové (a doufám, že již konečné) bydlení vypadat a kde se má nacházet. A plán byl jasný: 1. najít vhodný pozemek, 2. prodat byt, 3. najít dočasný nájem, 4. postavit dům a 5. přestěhovat se do domu.

Když se na to podívám z pohledu nabídky realitních služeb, z těch pěti bodů by se mi ve třech hodila pomoc realitního makléře. Jsem finanční poradce, nikoliv realitní makléř, vím, jaké s vyběrem vhodné nemovitosti měli starosti mí klienti, takže se z principu nabídce realitních služeb nebráním. 

Jenomže...

...to není tak jednoduché a přímočaré, jako moje prvotní představa: tedy - že si s makléřem sednu, popíši mu, kde chci pozemek koupit, domluvíme se na ceně za službu a do (řekněme) 3 - 5 měsíců mi pomůže najít pozemek; pak se domluvíme na prodeji bytu a zároveň i nalezení bytu k dočasnému pronájmu. Samozřejmě úplně nejlepší by bylo, kdyby nový zájemce o koupi mého bytu nás nechal v bytě bydlet za předem dohodnutý nájem do doby, než postavíme dům. Sečteno... podtrženo... jsem si řekl, že by mě tyto realitní služby mohly vyjít tak na 100 tis. Kč a že jsem za to ochoten ty peníze dát a ušetřit čas a nervy. 

Vraťme se do REALITy:

(1) Poptávkový byznys v realitních službách zůstává obvykle pouze v rovině marketingové nabídky

Na začátku se dozvíte, že je možné vše, ale čím je Vaše představa o nové nemovitosti (v mém případě pozemku) konkrétnější a to moje byla a je velmi konkrétní, tím je situace složitější. 

Takže z původní rétoriky "najdu, rozdělím, seženu, oslovím" to dopadlo tak, že jsme s manželkou vymysleli svoji vlastní strategii oslovování možných prodávajících a jednali intenzivně přímo s majiteli pozemků. Byl to zážitek nikoliv na samostatný článek, ale spíše na knihu. 

Další naprosto běžnou situací bývá, že se Vám realitní makléř snaží prodat to, co má ve své nabídce. Na tom není nic špatného. Jenomže to vůbec nemusí odpovídat Vaší představě o nemovitosti, kterou byste si rádi koupili. Pokud změníte názor na svůj sen pod vlivem někoho, kdo se Vám snaží něco prodat, hrozí, že dosáhnete něčeho, co jste vlastně vůbec nechtěli. 

Naštěstí jsme vydrželi. Z pochopitelných důvodů nemohu být příliš konkrétní, pokud jde o údaje o koupeném pozemku, ale mohu říct, že se nám podařilo koupit pozemek, který z pohledu místa, velikosti a ceny významně překonal naši původní představu. 

Velkým pomocníkem nám byla jedna pražská advokátní kancelář. 

(2) O prodej bytu stojí všechny realitní kanceláře

Stačí, abyste se deset minut nezávazně bavili se zástupcem developera, který v místě staví menší domky, a když zjistí, že do roka možná budete prodávat byt, řeč se z nabídky výstavby domu svede ihned na možný prodej bytu a dozvíte se, že má živnost na realitní činnost a může Vám byt velmi výhodně prodat. 

Moc nezabere jako protiargument ani to, že se osobně několik let znám se čtyřmi realitními makléři, kteří doporučují svým klientům při výběru vhodného financování mé služby. Chtěl jsem tím pánovi citlivě naznačit, že bych prodej svého bytu raději svěřil někomu, koho osobně znám řadu let.

Osobně vůbec nemám problém s tím, že někdo nabízí své služby. Nicméně mě překvapila ochota některých makléřů naslibovat vše možné i nemožné. Je pravda, že mi 3 % na provizi nepřišla jako malé peníze a když jsem si to odečetl od mého pomyslného budgetu na realitní služby, byl budget téměř vyčerpán. Ale - přeci jen - pozemek jsme koupili napřímo, 3 % je prý standard, mohla by to být prý i 4 % - to je taky běžné, tak jsem na to kývnul. 

Teď bych mohl opět sepsat další knihu o tom, co se událo za další čtyři měsíce. Tak to zkrátím pouze na fakta: 

  • 9.680 Kč poplatky advokátní kanceláři za revizi předložených smluv, neboť už u druhé věty jsem ztrácel pojem o větných členech (pozn.: nemyslím, že bych kupní smlouvy neuměl číst - téměř každý měsíc studuji kupní smlouvu klienta, kterému vyřizuji hypoteční úvěr)
  • 1.000 Kč poplatek bance za vystavení dvou potvrzení o zůstatku hypotéky (první termín jsme nestihli a druhý termín nakonec ani nebyl)
  • nečekanou návštěvu zájemkyně o byt přímo u nás doma, společně se svým známým (mimochodem jiným realitním makléřem)
  • následnou přímou nabídku na to, abych svého makléře obešel, což jsem odmítnul
  • a nakonec nepříliš příjemný telefonát se mnou vybraným makléřem

Konečný výsledek: neprodáno. Finanční ztráta -10.680 Kč, časová ztráta: 4,5 měsíce, emocionální ztráta: raději no comment. 

Zajímavý je pro mě jeden poznatek: když chcete něco prodat a najdete někoho, kdo chce skutečně koupit a má zajištěné financování, na smlouvě se určitě dohodnete. 

Což se potvrdilo během následujících tří týdnů. S novým zájemcem jsme hlavní body ve smlouvě dohodli po telefonu za 15 minut, odsouhlasili ten den e-mailem a advokát připravil smlouvy během dalších 48 hodin. To, co v předchozím případě trvalo 14 dní, nyní zvládnuto za 3 dny. Komunikace o potenicálně sporných bodech smlouvy vyřešena dopředu. Časová úspora: 1,5 měsíce oproti minulému zájemci. Výsledek: podepsáno do 7 dní od předložení návrhu smlouvy. A to i se dvěma dalšími úpravami ve smlouvě. 

Odhadnuté náklady za celý zrealizovaný obchod: max. 10 tis. Kč (včetně poplatků za advokáta, úschovu prostředků, poplatků bance a katastru). 

(3) Nový nájem - tentokrát již rovnou přímo s majitelem 

Po výše popsané zkušenosti jsem zaznamenal jeden silně pozitivní efekt: jak jsem doposud měl pochybnosti o tom, že bych asi nezvládnul svoji nemovitost prodat, že je to možná příliš komplikované a že v tom nemám zkušenosti, nyní již tyto pochybnosti zcela vymizely. 

Nalezení vhodného nájmu nebylo v zásadě nic extra složitého, i když oslovení okolních realitních kanceláří také nevedlo k potřebnému výsledku. Tentokrát jsem neváhal a rovnou využil přímé cesty k nabídce pronájmů.

Pár slov na závěr...

Určitě jsem nechtěl svým článkem říct, že realitní makléři neodvádí dobrou práci, nebo že jejich práce nemá smysl. Tak tomu určitě není. 

I po těch ročních zkušenostech stále platí, že bych velmi rád na všechny tři poptávky využil služeb realitní kanceláře a byl bych těch 100 tis. Kč opravdu ochoten zaplatit. Rád bych totiž čas raději věnoval svému oboru a přenechal realitní činnost někomu, kdo je v tom opravdový profík. 

Nicméně nakonec nelituji. Dosavadní výsledek totiž není vůbec špatný: 

  • s výběrem pozemku jsem maximálně spokojený
  • prodej bytu probíhá podle plánu a realizovaná cena mi přišla férová
  • nájem se podařio najít v plánovaném čase 
  • ušetřil jsem ze svého budgetu cca 80 tis. Kč
  • disponuji novými zajímavými kontakty
  • naučil jsem se, jak se prakticky realizuje koupě i prodej nemovitosti

Teď se pomalu blíží výběr stavební firmy, a tak doufám, že za rok nebudu psát další článek o tom, že jsem se stal stavebníkem. 

Autor: Petr Pecina | úterý 3.10.2017 15:48 | karma článku: 10,63 | přečteno: 499x
  • Další články autora

Petr Pecina

Je tu r. 22. Look up!

Rok 2022 bude dost možná jeden z nejnáročnějších roků z ekonomického hlediska za posledních několik desítek let. Přeji všem hodně zdraví a štěstí. Ale nezapomeňme, že štěstí přeje připraveným.

31.12.2021 v 23:52 | Karma: 6,46 | Přečteno: 192x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

O tom, jak koronavirus SARS-CoV-2 odhalil naše charaktery

Říká se, že peníze kazí charakter. Nesouhlasím s touto myšlenkou. Myslím si, že peníze charakter nekazí. Charakter je, nebo není. Peníze jej odhalují. A podobně zafungoval i kontakt člověka s koronavirovou krizí.

12.8.2021 v 18:00 | Karma: 32,01 | Přečteno: 2343x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Formy finanční kompenzace škod... aneb tak trochu o pokrytectví státní pomoci

Dobrý učitel je k nezaplacení. A člověk na dobré učitele s vděčností vzpomíná celý život. Měl jsem to štěstí jich poznat několik. Nemohu tedy souhlasit, že škola toho do praxe moc nenaučí. V mém případě to neplatilo.

29.6.2021 v 0:37 | Karma: 12,20 | Přečteno: 312x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Kdybychom to věděli...

Kdybychom před rokem mohli vidět to, co je dnešní každodenní realitou, udělali bychom něco jinak? Každý jeden z nás? Zkusme si to představit.

10.3.2021 v 13:06 | Karma: 9,29 | Přečteno: 305x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Roušky jsou pouze pro ovce. Opravdu?

Dřív než přistoupím k otázce roušek, musím Vás - ač nerad - upozornit na jednu velice nepříjemnou věc. Rozmohl se nám tady takový nešvar:

10.9.2020 v 13:35 | Karma: 33,94 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Blíží se vysvědčení! Známky, nebo slovní hodnocení? Nebo něco mnohem podstatnějšího?

11. března 2020, děti doma ze školy, vzdálená výuka on-line, v některých školách denně, jinde pár hodin týdně, jinde vůbec. V některých školách okamžitě po zavření škol...

7.6.2020 v 21:26 | Karma: 11,26 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

20 let finančního poradenství v ČR. Co se změnilo?

Je sobota 29. dubna 2000 a můj bratr mě veze naší Škodou 130L do hotelu Zlatá Štika v Pardubicích na víkendový seminář slovenské společnosti, která v ČR zahajuje podnikání ve finančním poradenství.

29.4.2020 v 22:37 | Karma: 12,10 | Přečteno: 442x | Diskuse| Osobní

Petr Pecina

Co nás může koronavirus naučit?

Člověk může být sebevíc sečtělý, inteligentní, vzdělaný, ale pokud si klade špatné otázky, bude dostávat sice inteligentní, vzdělané, ale bohužel špatné odpovědi. A platí to samozřejmě i naopak.

15.3.2020 v 0:17 | Karma: 18,82 | Přečteno: 545x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Zabýváš se vlastním seberozvojem? Tak pozor na jednu častou nepravdu.

Toto jsou běžné věty z motivační literatury: "Nejprve musíš uvěřit a až potom cíle dosáhneš." "Věř a víra tvá tě uzdraví." "Pokud nevěříš, že dosáhneš cíle, máš pravdu." Co když ani jedna z nich není pravda? Pozor na tyto věty.

5.9.2019 v 13:43 | Karma: 21,52 | Přečteno: 848x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Koho vlastně posloucháme?

Uvědomění si, že žiji život podle přání někoho jiného, je velmi hořké probuzení. Je to ale stále lepší, než si to neuvědomit vůbec a prožít celý život v tzv. slepé skvrně.

24.7.2019 v 16:34 | Karma: 12,85 | Přečteno: 510x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Zeman, nebo Drahoš? A hlavně proč?

Následující dva týdny budou noviny, televize a sociální sítě plné souboje o post prezidenta mezi panem Zemanem a panem Drahošem. Diskutovat se bude všude, nejen v různých pořadech, ale i na pracovištích, v MHD a samozřejmě...

15.1.2018 v 23:55 | Karma: 18,32 | Přečteno: 716x | Diskuse| Politika

Petr Pecina

Jak se chrání spotřebitel před nebezpečím s názvem hypotéka

Česká národní banka vycítila, že se možná přehřívá trh s rezidenčními nemovitostmi, a tak začala chránit spotřebitele. A to tím, že poskytla hypotečním bankám "doporučení", jak mají poskytovat hypotéky klientům.

6.12.2016 v 12:05 | Karma: 27,88 | Přečteno: 2894x | Diskuse| Ekonomika

Petr Pecina

Proč je vlastně Miloš Zeman českým prezidentem?

Kdo zná moje názory a postoje, ví, že nejsem volič Miloše Zemana. Jeho způsob prezidentování v mnoha ohledech kritizuji a s některými jeho rozhodnutím zcela nesouhlasím. A proto si opakovaně od 26. ledna 2013 kladu jednu otázku:

3.11.2016 v 22:51 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4797x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Mám se radši pojistit, nebo přispívat na charitu?

Mám dvě děti a jsou pro mě vším. Přeji si, aby byly zdravé, přeji si, aby se jim vyhnuly všechny vážné choroby či úrazy. Přeji si, aby jakýkoliv případný problém zvládly vyřešit, a chci jim v tom být nápomocný.

16.8.2016 v 16:36 | Karma: 18,90 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Referendum? Co rovnou nainstalovat hlasovací zařízení do českých hospod?

V souvislosti s diskuzí, zda je obecné referendum vhodné pro rozhodování o společenských otázkách, jsem se zeptal sebe sama, kde je největší výskyt odborníků na nejširší společenská témata. Odpověď je jasná - v českých hospodách.

18.7.2016 v 21:17 | Karma: 23,98 | Přečteno: 1545x | Společnost

Petr Pecina

Proč si zatím nezasloužíme dálnice o třech pruzích?

Když se plánovala před lety rekonstrukce dálnice D1, četl jsem vyjádření dopravního experta prof. Moose, proč nám stačí dva pruhy v jednom směru. Každý den jezdím po dálnici a vidím, že si tři pruhy na dálnici prostě nezasloužíme.

13.7.2016 v 12:13 | Karma: 39,12 | Přečteno: 5789x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Proč je důchodové pojištění nesmysl?

Lidé si sjednávají pojištění proto, aby se vyhnuli nepřijemné nahodilé události. Co je ale nahodilé na tom, že se dnešní člověk dožije věku šedesáti let? Pravděpodobnost je asi 88 %.

8.2.2016 v 1:04 | Karma: 15,07 | Přečteno: 1469x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

“Vypustili jsme miminku rybník… uvidíme, jestli se mu to líbí nebo ne...” No, co myslíte?

Před asi týdnem mi moje žena nabídla, zda se s ní nechci podívat na dokumentární seriál ČT Čtyři v tom. Je to dokument o čtyřech těhotenstvích, čtyřech rodinách, čtyřech porodech...

24.9.2015 v 18:10 | Karma: 16,43 | Přečteno: 938x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Povinně na vojnu... Sednout a ruce za záda!!

Magický zvuk školního zvonku zná každý. V co nejkratším čase všichni (až na výjimky, které jsou disciplinárně potrestány) sedí na svých místech. A když vstoupí pan učitel, jako na povel jako jeden muž vstanou. Nevím, jestli je to dnes ještě ve školách standardem, doufám, že ne, ale takhle jsem to prostě zažíval devět let na základce. "Disciplína musí být!" Tehdejší líheň poslušných zaměstnanců toto prostě vyžadovala: seď, poslouchej, máš-li názor, nech si ho pro sebe, a kdybys náhodou dělal něco, co se vymyká tomu, co je žádoucí, někdo tě nabonzuje. A hned, co ti bude osmnáct, povoláme tě na vojnu, kde ti to vysvětlíme ještě v jiném rozměru.

11.4.2015 v 22:31 | Karma: 15,26 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Nejlepší pojištění pro děti. Kolik stojí?

Ve své praxi se často ze strany rodičů setkávám s tím, že chtějí uzavřít pro své dítě to nejlepší pojištění a zajímají se logicky o to, která pojišťovna nejlépe pojistí jejich dítě. Vypozoroval jsem, že nejvíce rodiče poptávají především úrazové pojištění dětí. V pojištění životních rizik dětí a rodiny obecně poměrně často pozoruji nastavení smluv, která odporují základním principům pojištění. A tak bych rád tento článek věnoval tomu, abych odpověděl na tyto základní otázky: Jaké je to nejlepší pojištění pro dítě? Kolik stojí? A jaké výhody má rodičům přinášet? Kdy je dobré uzavřít pojištění dětí?

6.2.2015 v 15:46 | Karma: 9,62 | Přečteno: 2733x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5464x
Podnikatel ve finančním sektoru, finanční poradce, školitel v oblasti osobního rozvoje a finanční gramotnosti, otec tří dětí.